Bæredygtighed er mange ting. I de nye lejeboliger i Arenahaven kommer det især beboerne til gode. På kanten af Kalvebod Fælled er Arenahavens 153 nye lejeboliger opført. Projektet er præcertificeret til DGNB Guld, der stempler Arenahaven for sin brede indsats inden for bæredygtighed.
Ejendommen har både solceller og grønne tagflader, som let kan aflæses som bæredygtighedstiltag. Men langt de fleste bæredygtige initiativer i Arenahaven er ikke umiddelbart ligeså nemme at få øje på, bl.a. de tiltag, der fremmer den sociale bæredygtighed.
”Nogle af de tiltag, vi har implementeret for at fremme projektets bæredygtighed, ses måske ikke lige med det blotte øje. Men det er vigtige tiltag, som bl.a. handler om at give beboerne livskvalitet og glæde i og omkring deres hjem. Vi har fx prioriteret at skabe et indbydende gårdrum, rummelige adgangsveje og stisystemer rundt i området,” siger Peter Hebin Bruun, der er ESG-chef i ATP Ejendomme, der ejer ejendommen.
Som beboer i Arenahaven får man de bedste rammer for et godt udeliv. Alle boliger har enten altan eller terrasse – begge dele er private og rummelige. Og så er der skabt et stort, grønt gårdrum for beboerne, hvor der er er rig mulighed for at hygge, lege og nyde den rigt varierede beplantning. Vil man have afveksling, er det blot at følge stisystemet hen til den nye offentlige lommepark, der bliver en lille rekreativ oase mellem Arenahaven, Royal Arena og det nærliggende hotel til glæde for både beboere og gæster.
”Udearealerne er jo det sidste, der kommer på plads, og det kan være svært at forestille sig, når man som kommende beboer står på byggepladsen. Men Arenahaven får et uderum med nogle fantastiske muligheder for fællesskab, som, vi ved, giver livsglæde og kvalitet til beboerne,” siger Hans Trier Arevad, PHL Arkitekter, der står bag Arenahaven, mens landskabsarkitekterne OPLAND er rådgiver på hele områdets udearealer.
I traditionelt boligbyggeri fylder de fælles adgange som fx trappe- og svalegange typisk så lidt som overhovedet muligt.
Men i Arenahaven er de gjort rummelige og åbne, så det er muligt at stoppe op og tage en snak med naboerne på vej til sin bolig. Ligesådan har boligerne en rummelig entré, hvor der er plads til at være og tage fx flyverdragter på og vådt regntøj af.
”Det er m2, som kunne være blevet brugt til at skabe ekstra boliger. Men det er blevet prioriteret, fordi det er til glæde for beboerne i dagligdagen. Og jeg er ikke i tvivl om, at alle disse tiltag, som der er gjort især for den sociale bæredygtighed, vil betyde noget for beboerne i dagligdagen,”
siger Maivi Herup, udlejningschef i DEAS, der udlejer Arenahaven på vegne af ATP Ejendomme.